Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Αφιέρωμα στην ηθοποιό/τραγουδίστρια Σοφία Μπαλάση

Γράφει ο Λεονάρντο Θίμο*





Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σοφια Μπαλάση γεννήθηκε 22 Σεπτεμβρίου και αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Αθηνών το 1978, συνεργάστηκε με όλους τους ηθοποιούς της γενιάς της, δίπλα σε αξιολογότατους όπως αποκαλεί συναδέλφους ηθοποιούς, όπως τον Νίκο Κούρκουλο, τον Γιώργο Φούντα, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Σωτήρη Τζεβελέκο, τον Πάνο Μιχαλόπουλο, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Βουτσά, τον Γιάννη Βογιατζή, την Καίτη Φίνου, την Ελένη Φιλίνη, την Ολγα Καρλατου και άλλους....Πριν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές της έλαβε μέρος σε ερασιτεχνικές παραστάσεις όπου διεύθυνε ο Δήμος Μούτσης σε ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεύε η ίδια.

Παράλληλα με τις σπουδές της στο θέατρο σπούδασε κλασικό ρεπερτόριο στο Εθνικό Ωδείο για την μεγάλη της αγάπη το τραγούδι. Στο θέατρο ξεκίνησε με την Αρχαία Τραγωδία "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή. (Φωτογραφία) στο ρόλο της Χρυσόθεμις. Η Sofia Mpalasi επαιξε για αρκετά χρόνια στον θίασο ΘΥΜΕΛΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΕΣ του Λινου Καρζή όπου περιόδευσε σε Αρχαία θέατρα της Ελλάδας με αρκετές θεατρικές τραγωδίες. Ύστερα έλαβε μέρος στο θέατρο Μινώα σε παιδικό θίασο. Κατόπιν με το θέατρο Φόρμας στο έργο "Ατέλειωτη Νύχτα" έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε με αξιολογότατους ηθοποιούς στην επιθεώρηση "Όλοι Κουνιομαστε" στο θέατρο Αθήναιον και στο θέατρο Ρεξ στο παιδικό μιούζικαλ "ΤΥΜΠΙΤΡΕΛΑΦΙΤΖΙΜΠΟ" (Φωτογραφια).









Επίσης συμμετείχε και σε πολλά μουσικά έργα σε μουσική επένδυση Ηλία Ανδριόπουλο και απόδοση τραγουδιού της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Κατά τη διάρκεια της θεατρικής θητείας ήταν και παρουσιάστρια προγραμμάτων στο Ραδιόφωνο και μοντέλο διαφημιστικών σποτ. Η κύρια ενασχόληση τής και μεγάλη της αγάπη είναι το τραγούδι. Τραγούδησε με αξιόλογους ερμηνευτές επί σειρά ετών διάφορα είδη μουσικής. Στο Κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: "Ο Κωτσος στην Ε.Ο.Κ." (1980) σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα, με τον Κώστα Βουτσά, την Ελένη Φιλίνη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Ανέστη Βλάχο, κ.ά., στην "Έξοδο Κινδύνου" (1980) του Νίκου Φώσκολου, με τούς Νίκο Κούρκουλο και Γιώργο Φούντα, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Όλγα Καρλατου, Σωτήρη Τζεβελέκο, Πάνο Μιχαλόπουλο κ.ά και στην κωμωδία "Το Μεγάλο Ρουθούνι" (1981) του Ομήρου Ευστρατιάδη. Με τούς Σωτήρη Μουστάκα, Αντώνη Παπαδοπούλο, Νίκο Παπαναστασίου, Μάκη Δεμίρη, Καίτη Φίνου, κ.ά. Φέτος, συμμετέχει στην Ακτιβιστικη ταινία μικρού μήκους των Ελένη Αναγνωστοπούλου και Λεονάρντο Θίμο "Α.Μ.Ε.Α. Ακόμη Μία Ελπίδα, Αλίκη ή Ποτέ δεν είναι αργά, μπορείς!" (2019).




*Ο Λεονάρντο Θίμο, είναι ηθοποιός Θεάτρου από το 2001 και σκηνοθέτης του Θεάτρου από το 2006, από το ΔηΠεΘΕ Ηρακλείου Κρήτης, παρακολούθησε την Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρμένη-Νέο Ελληνικό Θέατρο το 2008-2009 και το Γ' Έτος του Εργαστηρίου Παιδαγωγική θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού 2013-2014 από τον Σύλλογο Παιδαγωγών-Εμψυχωτών θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής» που διηύθυνε ο Λάκης Κουρετζής. Από το 2016 είναι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Παιδαγωγικών Προσχολικής Ηλικίας και από το Ιούλιο του 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Σκηνοθέτης της Θεατρικής Εναλλακτικής Σκηνής Ερωτόκριτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: