Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Αφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Φραγκούλη (1949-2019)


Γράφει ο Λεονάρντο Θίμο*


Ο Γιώργος Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και υπήρξε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και θεωρείτε μαιτρ του ψυχολογικού θρίλερ

Ασχολήθηκε αρχικά με τον κινηματογράφο, αλλά γρήγορα τον εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στο γράψιμο και στην μεγάλη του αγάπη το θέατρο. Η πρώτη του προσπάθεια στη συγγραφή ξεκίνησε το 1979, όπου κέρδισε το βραβείο σεναρίου για την μικρού μήκους ταινία Το πόστοΤο 1989 ο εκδοτικός οίκος Αλεξάνδρεια εξέδωσε «Το οβάλ πρόσωπο», που αποτελεί  και  το μοναδικό του μυθιστόρημα. Έκτοτε άρχισε να ασχολείται με το θέατρο κι έγραψε τα θεατρικά έργα:  «Η κοιλάδα των κλόουν», «Νύχτα θαυµάτων», «Το κορίτσι του µόλου», «Ο παιχνιδοποιός», «Το παιχνίδι των δράκων ή Το Ξενοδοχείο των Τρελών Παραθεριστών», «Ο τελευταίος χορός», «Το οβάλ πρόσωπο» (σε θεατρική προσαρµογή), «Αµαξες στην οµίχλη», «’Ενας ασήµαντος θάνατος», «Η νύχτα των ξωτικών», «Ο τρίτος ιππότης της αποκάλυψης», «Κάτι υπάρχει στην αυλή μου». Από αυτά έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές «Το κορίτσι του µόλου» (θέατρα Πυξίδα, VAULT, STUDIO KYΨΕΛΗΣ), «Νύχτα θαυµάτων» (Πολυχώρος Αλεξάνδρεια), «Το παιχνίδι των δράκων ή Το Ξενοδοχείο των Τρελών Παραθεριστών» (θέατρα Ελιαρτ,  θέατρο Decadence), «Ο υπαλληλος» (θέατρο Πυξίδα), «Το Οβάλ Πρόσωπο» (θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ). Το θεατρικό έργο «Το κορίτσι του µόλου»  υπήρξε υποψήφιο στα Θεατρικά Κορφιάτικα Βραβεία το 2016 Γυναικείας Ερμηνείας στην Βίβιαν Ιωάννου και Καλύτερου Συγγραφέα για τον Γιώργο Φραγκούλη, καθώς και το 2019 το θεατρικό έργο «Το Οβάλ Πρόσωπο» υπήρξε υποψήφιο για Βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα στο Φεστιβάλ Κορφιάτικων στην 35η Απονομή της. 




Το θεατρικό έργο «Το κορίτσι του Μόλου» του Γιώργου Φραγκούλη ανέβηκε για 4η χρονιά στο Θέατρο Αλεξάνδρεια Πολυχώρος Τέχνης σε σκηνοθεσία της Δώρας Τζερουνιάν από 16 Οκτωβρίου 2019 μέχρι σήμερα  και βραβεύτηκε ο θίασος από τον Όμιλο  UNESCO για την Προσφορά της στον Πολιτισμό και στην Τέχνη. Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει  «Ο άνθρωπος που θα πάψει να ονειρεύεται είναι αναγκασμένος να ζήσει νομοτελειακά τη ζωή του περιμένοντας, όπως τα υπόλοιπα όντα της Δημιουργίας, το φυσικό τού τέλος». 

Το έργο παρουσιάστηκε και στο θέατρο Αρχελάου στους Θρακομακεδόνες στις 21 Νοεμβρίου 2019 με τεράστια επιτυχία και παρευρέθηκε και ο συγγραφέας στην παράσταση ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.











 Φωτογραφικό υλικό από την Πρεμιέρα και την βράβευση του Κοριτσιού το Μόλου στις 16 Οκτωβρίου 2019 από τον Κώστα Βολιώτη.













Έφυγε από την ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2019 σε ηλικία 70 ετών και η παράσταση «Το κορίτσι του µόλου»  στο Πολυχώρο Gallerie Δημιουργών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του.















Επιμέλεια και διόρθωση κειμένου: Ελένη Αναγνωστοπούλου.*



*Ο Λεονάρντο Θίμο, είναι ηθοποιός Θεάτρου από το 2001 και σκηνοθέτης του Θεάτρου από το 2006, από το ΔηΠεΘΕ Ηρακλείου Κρήτης, παρακολούθησε την Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρμένη-Νέο Ελληνικό Θέατρο το 2008-2009 και το Γ' Έτος του Εργαστηρίου Παιδαγωγική θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού 2013-2014 από τον Σύλλογο Παιδαγωγών-Εμψυχωτών θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής» που διηύθυνε ο Λάκης Κουρετζής. Από το 2016 είναι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Παιδαγωγικών Προσχολικής Ηλικίας και από το Ιούλιο του 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Σκηνοθέτης της Θεατρικής Εναλλακτικής Σκηνής Ερωτόκριτος.


* Η Ελένη Αναγνωστοπούλου είναι θεατρολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: